За Земята Лого

Новини

31.07.2017 / Нулеви Отпадъци

Морското лице на За Земята


С вълнение и много вълни започна и приключи престоя на За Земята в Синеморец. Краят на юли (20-26 юли) ни отведе на морето, където се потопихме и посветихме на това да вдъхнем нов живот на старите и ненужни вещи. За целта си избрахме Синеморец, едно от любимите ни и все още не дотам презастроени места на нашето Черноморие. Там организирахме редица практически занимания/дейности/уроци, които нарекохме „Работилници за устойчивост“. С тях се опитахме да вдъхновим хората да ни последват в начинанието ни да живеем един по-чист и природосъобразен живот. Повече от 30 деца заедно с техните родители посетиха организираните от нас работилници и си тръгнаха убедени, че с малко повече умисъл старите вещи могат лесно да заживеят втори живот.

В част от практическите занимания от неизползваните вече кайт сърф крила направихме разнообразни и цветни хвърчила и торби за многократна употреба. Така стари и вече никому ненужни кайт сърфовете заживяха своя втори живот отново в служба на вятъра, макар и с различно предназначение – като хвърчила, които да на направят престоя на децата на морето по-цветен и вълнуващ. Радвахме се на сериозен интерес от малки и големи и си тръгнахме заредени с идеи и покани за следващи морски събития. „Навигатори“ в това начинание и работилници бяха нашите приятели от Aтелие „Трион“, с които работим не за първи път, но винаги успяват да ни изненадат с изобретателността си и непресъхващо вдъхновение.

Освен работилници за оползотворяване на бъдещи отпадъци направихме и няколко за естествена козметика. Опитахме се да бъдем максимално полезни и практични и разбира се безотпадъчни. А без какво не можем в горещите летни дни и дълги плажни нощи? Отговора е повече от ясeн за плажуващите - репелент и слънцезащитен крем. Ето защо направихме и специални работилници, където си изработихме и двата козметични продукта и то от съвсем натурални материали. Готовата за използване смес съхранихме в контейнери за многократно ползване. Така показахме нагледно как да избегнем използването на козметични продукти в пластмасови опаковки за еднократна употреба.

Под надслова „Филми за устойчивост“ преминаха специалните ни филмови прожекции, които се проведоха всяка вечер след работилниците. Прожектирахме и споделихме с киноманите много вдъхновяващи истории – документални филми с известни и не толкова известни лица, но безспорно ангажиращи и предизвикващи размишления и дискусии.  Само част от филмите, които прожектирахме бяха На север от слънцето, Бунище земя, както и кратък филм на За Земята от последното високопланинско чистене.

Ако сте пропуснали имате още един шанс да участвате – този път в Бургас и Варна. Съответно на 5 и 6, и 12 и 13 август, ще повторим работилниците и филмовите вечери. Повече информация.

Събитията подкрепят кампанията на За Земята и Грийнпийс България „Свободни от пластмаса“. Те се случват в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Приятели на Земята България благодари на финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.


  < Предишна новина
© 2003-2018  zazemiata.org