За Земята Лого

Новини

01.08.2017 / Нулеви Отпадъци

Работилници и филми за устойчивост: Бургас и Варна


С радост ви каним да се включите в свежите летни събития на Екологично сдружение За Земята и Училище за устойчиво развитие и активизъм. 

След Синеморец работилниците за хвърчила, текстилни торбички и натурална козметика за лятото, както и филмовите вечери, ще акустират в Бургас и Варна. 

Какво: 
Ще изработваме хвърчила и текстилни торбички от излезли от употреба кайт сърф крила и ще забъркваме слънцезащитен крем и репелент против насекоми с напълно натурални съставки.

Къде:
В Бургас сме на Морска гара, част от събитието на Greenpeace България и За Земята https://www.facebook.com/events/1966315423646152

Във Варна сме на Морска гара, част от събитието на Greenpeace България и За Земята https://www.facebook.com/events/1461752160557778

Как:
Материалите и инструкциите са от нас, от вас е любопитството и желанието да се забавляваме, учим и създаваме устойчиви решения и практики. Дейностите са подходящи за малки и големи, като деца до 14 години участват заедно със свой придружител. 

Участието в една работилница е с принос от 5 лева, които ще използваме за следващи инициативи на За Земята. 

Защо:
Работилниците, които ви предлагаме, демонстрират как можем да преработим излезли от употреба пластмасови изделия, като създаваме от тях нови продукти и как да избегнем използването на козметика в пластмасови опаковки за еднократна употреба, като създаваме натурална козметика и я съхраняваме в контейнери за многократно ползване.

Ежедневно разходваме пластмасови изделия за еднократно потребление – найлонови торбички, чаши, прибори, сламки или такива с кратък живот – всякакви видове опаковки, домакински принадлежности, детски играчки и т.н. Те бързо се превръщат в нежелани вещи и попадат освен в кофата за боклук, и в заводи за изгаряне на отпадъци, на улицата, по пътеките в гората, в реките, на плажа, в морето и дори в човешкия организъм. Това води до масирано замърсяване на околната среда с пластмасови отпадъци и продукти от тяхното разграждане или горене, което е: 

- визуална деградация на пейзажа;
- предпоставка за наводнения поради задръстване на речни корита с боклуци;
- опасност за стотици хиляди морски обитатели, които умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна;
- заплаха за човешкото здраве, защото пластмасовите микро-частици се натрупват в организма чрез консумацията на морска храна от една страна, а от друга поради отделянето на редица токсични вещества при изгарянето на пластмаса;
- загуба на ценни ресурси, които могат да бъдат употребени повторни или рециклирани.

Изброените конфликти представляват част от негативните последици. За да се борим с тях, от За Земята популяризираме и прилагаме подхода “Нулеви отпадъци”. Това е стратегия комбинираща общностни практики, като повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, с индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на продуктите и опаковките. 

 

Програмата:

БУРГАС
05.08
16:00 - 19:00 - натурална козметика
21:00 - 22:30 - Прожекция на филмите „На север от слънцето“, „Боклукът в раницата“ и „Анимация Нулеви отпадъци“ 

06.08
10:00 - 13:00 - хвърчила
16:00 - 19:00 - торбички
21:00 - 22:30 - Прожекция на филмът „Бунище Земя“

ВАРНА
12.08
10:00 - 13:00 - натурална козметика
16:00 - 19:00 - натурална козметика
21:00 - 22:30 - Прожекция на филмите „На север от слънцето“, „Боклукът в раницата“ и „Анимация Нулеви отпадъци“

13.08
10:00 - 13:00 - хвърчила
16:00 - 19:00 - торбички
21:00 - 22:30 - Прожекция на филмът „Бунище Земя“

Събитията във фейсбук:
Opens external link in new windowРаботилници
Opens external link in new windowФилмови прожекции

Събитията подкрепят кампанията на За Земята и Грийнпийс България „Свободни от пластмаса“. Те се случват в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Приятели на Земята България благодари на финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.


  < Предишна новина
© 2003-2018  zazemiata.org