За Земята Лого

Новини

11.09.2017 /

Плажове или бетон? Бумът на строителството в световен мащаб изчерпва наличните ресурси от пясък


Пясъкът е един от най-важните компоненти, влаган при производството на бетон. През последните няколко десетилетия обаче той се оказва критично важен за строителната индустрия, понеже за сметка на покачващото се търсене, наличието му спада драстично.

Предвид бързата урбанизация в световен мащаб, през последните 20 години производството на цимент (който изисква пясък), се е утроило, а това от своя страна покачва годишното му потребление с 5%.

Към днешна дата Китай използва около половината от целия пясък в света, внасяйки 1 млрд. тона пясък годишно (за сравнение това е 5 пъти повече от вноса на въглищата), за да произвежда 58% от цимента в глобален план. В Шанхай например за 10 години са построени повече небостъргачи, отколкото в Ню Йорк някога.

Проблем и причини

Макар пясъкът да изглежда като неизчерпаем ресурс, от него в световен мащаб се използват 2 пъти повече, отколкото всички реки транспортират, затова и материалът започва да се добива и от други места.

Извличат го от речните корита, бреговете и пясъчниците, което пък подкопава пътищата и мостовете, а плажовете и водните екосистеми се разрушават. Освен това този недостиг на материала става причина за все повече нелегални добивни дейности и смъртоносни конфликти.

Проблемът с пясъка всъщност е многопластов:

От една страна, поради бързата урбанизация, в световен мащаб има все по-голяма нужда от пясък, за да се произвеждат строителни материали. От друга страна – много малко страни рециклират остатъчните материали след събарянето на старите сгради.

Проблемът се утежнява и поради факта, че не всеки вид пясък може да се влага в строителни материали – пустинните песъчинки са прекалено заоблени и не се слепват добре при производството на бетон. Затова много страни като Индия и Обединените арабски емирства го внасят – така например част от пясъка, използван за построяването на небостъргача Бурдж Халифа в Дубай, е внос от Австралия.

Морският пясък също не е особено подходящ, понеже солта в него реагира с метала при производството на железобетон. За да се използва този вид пясък в конструкции, е нужно да бъде измит с чиста вода, която обаче е само 0.007% от водата в световен мащаб и очевидно не е устойчиво решение…


Последствия за околната среда

Тъй като по-голямата част от пясъка, който се използва, е морски, 2/3 от плажовете по света страдат от дефицит на пясък – заедно с покачването нивата на водите, поради глобалното затопляне.

Това в крайна сметка очертава следната картина за околната среда: ерозия на почвата, свличане на земна маса, загуба на вода, неплодородие на обработваемите площи, разрушаване на екосистемите и морския живот, изчезване на плажове, и най-накрая разрушаване на мостове и пътища.


Алтернативи

Сред най-оптималните варианти е рециклирането на строителните материали, което би намалило драстично нуждата от нов пясък. Затова е толкова нужна промяната към кръгова икономика.

В някои държави не е позволено да се използва нов материал, докато остатъците не бъдат преизползвани, а на места като Холандия 90% от отломките при разрушаването на сгради се рециклират. Дори и по-бедните страни като Виетнам в момента използват този ресурс отново.

Други възможни решения са използването на естествени материали като конопени тухли и др.


Превод: Мирослава Илиева

Целият текст може да прочетете тук:

www.theecologist.org/News/news_analysis/2988920/concrete_or_beaches_worlds_sand_running_out_as_global_construction_booms.html


 
© 2003-2018  zazemiata.org